Selecteer een pagina

Er was eens…

           …een familie waar Bourgondisch leven, eten, drinken & olijfolie zo hoog in het vaandel stonden dat het in een kroniek werden beschreven.

Ze hielden van lang tafelen, gesprekken over de zin en kunst van het leven en het vertellen van een goed verhaal. Zo was er de extraverte tante die in elk probleem een uitdaging zag, de expressieve neef die bruiste van ideeën, en de praktische broer die lichtvoetig iedereen meetrok uit de modder van alledaagsheid. Ieder complementair van kleur, samen adequaat en uniek als een kunstwerk van Joan Miró.​

Op een dag discussieerden ze hartstochtelijk over olijfolie. Volgens de neef stond olijfolie aan de basis van goed en gezond eten. De kwaliteit en smaak ervan waren als adem en hartslag; beiden onontbeerlijk met elkaar verbonden in het leven. De tante vond dat niet genoeg. Waarom werden alleen olijven gebruikt? Er moest een andere manier zijn om meer ingrediënten op basisniveau te integreren. De broer hoorde het glimlachend aan, hief zijn glas en stelde voor om gezamenlijk op onderzoek uit te gaan.

Zo begon de queeste naar de volmaakte olijfolie. Continenten werden doorkruist, landen aangedaan en steden bezocht. Ze ontmoetten cowboys in Frankrijk, bakten verse sardines boven houtvuurtjes in Portugal en werden de revolutie in Egypte gewaar en schreven daar een verhaal over. Maar in Spanje, vonden ze liefde.

Spaanse olijven rondom het betoverende Barcelona. Sprankelend fruit, geurige kruiden en specerijen die de maag verliefd deed vragen om gevoed te worden. Eindelijk had het driemanschap hun bestemming bereikt. De volle olijven en het fruit werden zorgvuldig geplukt. Gezamenlijk geperst volbrachten zij de droom van eenwording. Verrukt door het resultaat herhaalden de bloedverwanten deze werkwijze met specerijen, kruiden, groenten en de olijven. Experimenten werden uitgevoerd en geestdriftig gingen ze gedrieën in beraad over meer, minder, sneller of langzamer. Tot de victorie daar was en een uitzonderlijke receptuur was geboren die in de geheime familie kroniek is beschreven.

Van heinde en verre kwamen verloren gewaande familieleden, uit het oog verloren vrienden en oude reisgenoten om met hen dit glorieuze moment te vieren en te helpen met de oogst. Het verhaal vertelt dat zo dertig november de dag werd voor waarop met familie het leven werd gevierd, in de breedste zin van het woord. Om de rest van de wereld de kans te geven kennis te maken met hun olijven en andere bijzondere producten werd besloten deze creaties mondiaal  aan te bieden.

Zo begonnen ze aan dit nieuwe avontuur.

…en zoals elk goed verhaal zou moeten eindigen leefden ze nog lang en gelukkig.